[VIDEO] Sekolah Tahfiz Terbakar Tidak Patuh Spesifikasi Diminta DBKL


Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor sebentar tadi mengadakan lawatan mengejut ke lokasi Sekolah Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah di Jalan Keramat Ujung.

Ketika bercakap kepada pemberita, Tengku Adnan memaklumkan bahawa Sekolah Tahfiz berkenaan didapati tidak mematuhi spesifikasi keselamatan yang diminta oleh pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Beliau turut merakamkan ucapan takziah kepada semua keluarga mangsa yang terdiri dari 22 pelajar dan 2 guru.

Untuk rekod, Sekolah Tahfiz yang beroperasi secara persendirian ini tidak mendapat kelulusan daripada DBKL.

Berita Harian melaporkan;

KUALA LUMPUR: Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, Jalan Keramat Hujung, di sini, dilaporkan tidak memenuhi tahap keselamatan ditetapkan. 
Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, berkata pusat tahfiz berkenaan hanya mempunyai satu laluan keluar dan masuk menuju ke tingkat atas. 
"Kita memuji langkah pengurusan pusat tahfiz yang menawarkan pendidikan percuma kepada pelajar yang terdiri daripada keluarga kurang berkemampuan, namun aspek keselamatan perlu diberi keutamaan. 
"Berdasarkan tinjauan bersama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), kita dapati wujud kesalahan kerana premis ini hanya mempunyai satu laluan dan ia berbahaya dari segi keselamatan," katanya selepas meninjau lokasi kejadian, pagi tadi. 
Tengku Adnan berkata, pemilik dan pengurusan pusat tahfiz berkenaan juga didapati tidak mempunyai kelulusan Jabatan Bomba dan Penyelamat serta DBKL untuk menjalankan aktiviti pengajian tahfiz di premis berkenaan. 
"Kadang-kadang bila kita tegur dan suruh tutup sesebuah premis, saya dan DBKL dimarahi dan dikatakan berlaku tidak adil namun sebenarnya kita tidak mahu perkara seperti ini berlaku," katanya. 
Katanya, beliau sudah mengarahkan semua pegawai di Kementerian Wilayah Persekutuan dan DBKL menjalankan pemeriksaan ke atas semua pusat tahfiz di ibu negara dan Putrajaya, hari ini. 
https://www.bharian.com.my/berita/ke...n-tak-dipatuhi

KONGSI KE GOOGLE+

About My Fokus Admin

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 Komentar :

Post a Comment