Malaysia Tersasar Jauh Dari Landasan Negara Islam, Israel Lebih Baik - Profesor


Mengikut satu kajian, Malaysia berada di belakang Israel dan Singapura dalam kedudukan mengukur “Islamicity” dan tiada satu pun negara islam yang disenaraikan dalam 25 tangga teratas.

Apa yang mengejutkan ialah tiada mana-mana negara Arab yang menduduki tangga 50 teratas.

Ireland menduduki tangga teratas indeks, diikuti oleh Denmark, Luxembourg dan Sweden. Singapura ke-8 dan Israel ke-27.


Kajian yang dinamakan sebagai “Indeks Islamicity Keseluruhan” itu dikendalikan oleh Hossein Askari, seorang profesor Perniagaan Antarabangsa dan Hal Ehwal Antarabangsa dari Universiti George Washington.

Kayu ukur bagi kaji selidik itu menumpukan tentang aspek-aspek yang dititik beratkan agama Islam dalam bidang pencapaian masyarakat ekonomi, tadbir urus, manusia dan hak-hak politik, dan hubungan antarabangsa.

“Kita mesti menekankan bahawa banyak negara yang menganut agama Islam dan dipanggil Islam adalah sebuah negara yang tidak adil, rasuah, dan mundur serta sebenarnya bukan sebuah negara Islam,” kata Askari semasa temu bual dengan BBC World.

"Menurut ulama, ini adalah disebabkan oleh salah penggunaan Islam sebagai alat kuasa dan politik di negara-negara Islam," tambah beliau lagi.

“Jika sebuah negara atau masyarakat sesebuah negara itu memaparkan ciri-ciri tidak sihat seperti rasuah, menindas, dan pemerintahan tidak adil, ketidaksamaan sisi undang-undang, tiada peluang sama rata untuk pembangunan manusia, ketiadaan kebebasan untuk membuat pilihan (termasuk kebebasan beragama), kekerasan, dan pencerobohan sebagai alat untuk menyelesaikan konflik yang bertentangan dengan dialog dan perdamaian,  ia adalah bukti terunggul bahawa ia bukanlah masyarakat yang mendokong ajaran Islam, “katanya.

Askari menyimpulkan bahawa penggunaan Islam sebagai instrumen politik dapat diperhatikan di Malaysia, di mana kedua-dua parti terbesar berasaskan agama dan bangsa (Umno dan PAS) terlibat dalam lelongan agama untuk mendapat sokongan di mahkamah dengan majoriti pengundi adalah berbangsa melayu-Islam.

Masing-masing telah bersaing dengan yang lain untuk menjadi “lebih Islam” di mata orang ramai, mengakibatkan hubungan tegang antara kaum-kaum lain di Malaysia.

Putrajaya juga telah dituduh menganiaya minoriti agama di Malaysia dalam usaha untuk merayu pengundi Melayu-Islam yang secara tradisinya berada di luar bandar.

Antara lain, ia termasuklah mengharamkan fahaman Syiah (denominasi kedua terbesar dalam Islam), dan berselisihan dengan Gereja Katolik berhubung penggunaan kalimah Allah iaitu perkataan Arab untuk bagi mewakili maksud Tuhan, dalam persuratan Kristian.

Antara hujah lain yang disenaraikan termasuklah menyatakan bahawa Umno dan PAS terlibat dalam percubaan jelas untuk memperkenalkan hudud, kanun keseksaan Islam yang menetapkan hukuman rejam dan potong tangan sebagai sebahagian dari hukuman.
KONGSI KE GOOGLE+

About My Fokus Admin

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 Komentar :

Post a Comment